Skip to main content
Közzétéve
2020.03.02.
Guru Geri

10 WPC teraszburkolat killer!

Palikának, az egyik szigethalmi ügyfelünknek van egy gyönyörű nyaralója a Duna parton, nem messze a Karám étteremtől. Tavaly vásárolt teraszburkolatot, az egyik budapesti székhelyű WPC forgalmazótól. Nem volt kiváló minőségű a burkolat, de korrekt volt az eladó, mert erről tájékoztatta is őt. Palika egy multinál dolgozik főállásban, néha taxizik és úgy gondolta, hogy hétvégén, relaxációképpen összedobja a nyaraló teraszát. Egy olyan típusú srácról van szó, aki régebben, a konyhaasztalon simán megbütykölte a Barkas motorját, és ezzel az önbizalommal felvértezve esett neki a WPC teraszburkolat megszerelésének is.

Emlékszem, a sarki zöldségesnél futottunk össze, amikor említettem neki, hogy van egy néhány dolog amire mindenképpen oda kell figyelnie, a WPC szerelésekor, de csak annyit mondott, hogy „…nehogy elhitesd velem, hogy ez egy agysebészet… ?” és közben persze röhögött az aggodalmas fejemet látván.

Nos, az ő tanulságos sztorija nyomán gyűjtöttem össze 10 olyan okot, ami miatt idő előtt tönkremehet a csodaszép WPC teraszburkolat, és amiért ráadásul még a garanciális igényt sem nagyon lehet érvényesíteni.

Na lássuk őket egyenként!

  1. Nem megfelelő a terasz alapja. Függetlenül attól, hogy milyen típusú WPC teraszburkolat beszerelése a cél, az alapozásra nagyon oda kell figyelni. Annak egyrészt terhelhetőnek kell lennie, másrészt pedig nem szabad süllyednie függetlenül attól, hogy rögzített vagy önhordó alátámasztó rendszerben gondolkodunk. Az említett problémák következménye sok esetben, a teraszburkolat- vagy a csavarkötések törése, szakadása.

  2. Rossz minőségű a WPC teraszburkolat anyagának összetétele. Ez hosszú távon abban nyilvánul meg, hogy deformálódik, rothadásnak indul, vagy alkalomadtán, a nettó 130 kilós Palika alatt a székláb átsuhan a burkolaton, mint a Jedi lovag fénykardja a droidkatona zsebkendőjén. 

  3. A rendszer elemeinek anyagai nincsenek összehangolva. Ismerve a WPC teraszburkolat azon tulajdonságát, hogy a hő emelkedésének vagy csökkenésének hatására kitágul vagy zsugorodik, viszont a többi szerkezeti elem más és más fizikai tulajdonsággal rendelkezik. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a rosszul megválasztott anyagok miatt, a WPC burkolati elemek fellazulnak, felpúposodnak, legrosszabb esetben eltörnek.   

  4. Nem megfelelő a WPC teraszburkolat vízelvezetése. Amennyiben a teraszon nem megoldott a vízelvezetés, ne adj’ isten hosszabb ideig vízben áll a teraszburkolat, könnyen előfordulhat az, hogy jelentősen lerövidül annak élettartam. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor az anyag vízben áll, aztán befagy, utána pedig felolvad, majd megsüti a nap, aztán kezdődik elölről. Szuperjó anyag a WPC, így is nagyon sokáig fogja bírni, de hogy 20-25 évig nem húzza, az biztos.

  5. A WPC teraszburkolat nem megfelelő szellőzése. Talán egy korábbi bejegyzésben megírtam már, hogy ezeket a teraszburkolatokat felkészítik a viszonylag szélsőséges időjárási környezetre is. Ez azt jelenti, hogy amkor a burkolati elemek lejönnek a futószalagról, tesztelik őket -30 és 50 C fok közötti hőmérsékleteken. Ezt a hőtartományt garantáltan ki is bírják, akár 20-25 éven keresztül. A tankönyvek szerint kibírják a 75-80 C fokot is. Amennyiben sötét a teraszburkolatunk, előfordulhat az, hogy a burkolat felülete, a tűző nyári napsütésben még ezt a szélsőséges hőmérsékletet is meghaladhatja. Éppen ezért, a WPC burkolat szerelése előtt érdemes megtervezni annak szellőztetését, ellenkező esetben az anyag deformálódhat, vagy akár el is törhet.

  6. Az alátámasztó szerkezet tervezésének hiánya. Tudni kell, hogy a WPC teraszburkolat, ahogyan a nevében is szerepel, csupán egy burkolat, és nem egy teherviselő szerkezet. Ez annyit jelent, hogy biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alátámasztást. Ha nem használunk elég párnafát, vagy más típusú stabil alátámasztást, akkor annak az lehet a következménye, hogy a burkolat néhol behorpad, néhol viszont felpúposodik. És a legtöbb esetben meghibásodás léphet fel a rögzítéseknél. 

  7. Túlságosan kicsik a közök a hosszirányú illesztéseknél. Egyik korábbi pontban érintettem már, hogy a WPC burkolat magas hőmérséklet hatására tágul, alacsonyra pedig összehúzódik.  Fontos előre kalkulálni ezzel, hiszen a hosszirányú illesztéseknél helyet kell biztosítani ennek a fizikai változásnak. Ha túl kevés a hely, akkor felpúposodhat vagy alkalomadtán el is törhet a teraszburkolat.

  8. Túlságosan olcsó a WPC teraszburkolat. Bár ez nem ok, hanem következmény, de ezzel egészen pontosan fel lehet mérni azt, ha a WPC teraszburkolat anyaga gyenge minőségű. Nincsenek csodák a WPC piacán sem. A gyártók az alapanyagot, a villamos energiát, a munkaerőt szinte ugyanannyiért vásárolják. A köztük lévő technológiai különbség minimális. Ebből következően, ha valami nagyon olcsó, akkor ott kizárólag csak az alapanyag mennyiségén vagy minőségén tudnak spórolni.

  9. A beszerelt teraszburkolat utólagos megbontása. Az egyik eseten okulva osztom meg annak tanulságát. A lényege az, hogy egy szép szentendrei medencés kertesház tulajdonosa eldöntötte, hogy lecseréli a medence körüli, már kopottas faburkolatot WPC -re. Beszerelés után jutott eszébe, hogy a világítás beszerelése kimaradt, ezért újból fel kellett szedni a WPC teraszburkolatot, kábelezni kellet, majd ismételten visszarakni azokat. Ez nem egy olyan nagy, égbekiáltó bűn, viszonylag kis károkkal meg lehet úszni azt, de ha nem muszáj, akkor nem szabad szétszedni, a már kész teraszburkolatot.

  10. Egy utolsó hiba, amit gyakran elkövetnek a WPC teraszburkolat vásárlók az, hogy spórlásból, vagy tervezési hiányosságok miatt, a burkolati elem, a terasz széleinél túlnyúlik az alátámasztáson és ahogy a Carglass reklámban mondják „… pákk, eltörik” ?. Ja, persze, itt letörik.  

A felsorolt 10 bakiból, legalább 4-et a Palika esete szolgáltatott, úgyhogy kösz Palika…

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?