Skip to main content
Közzétéve
2020.03.06.
Guru Geri

Egy apróság figyelmen kívül hagyása és oda a gyönyörű WPC burkolat / kerítés, és oda a 12 éves garancia!

Egy mozdonyvezető biztosan sikítófrászt kapna, ha egy gyönyörű verőfényes nyári délután, a robogó mozdonyából, a fenti látvány tárulna elé, ugyanis ez nem egy ügyességi teszt a mozdonyvezető-jogsi megszerzéséhez, hanem az áthevült sínpár hőtágulásának hozadéka.

Jogos a kérdés, hogy „ehhez aztán hogyan köthető a WPC burkolat vagy kerítés”?

Mondhatni nagyon egyszerűen, mivel a WPC burkolat és kerítés egyik alapanyaga műanyag, és az bizony hőre tágul. Éppen ezért, a WPC burkolat lerakásakor számolnunk kell a hosszanti irányú tágulással. Ellenkező esetben a nyári forróságban, a teljes burkolat felpúposodik.

Készítettem egy táblázatot, mely reményeim szerint segíteni fog Önnek a burkolatok beszerelésénél, mivel meghatározom benne azt, hogy a WPC Guru-s burkolatokat vagy kerítéselemeket, milyen telepítéskori hőmérséklet mellett, milyen távolságra kell elhelyezni egymástól ahhoz, hogy elegendő hely maradjon a hosszanti tágulásra.

Fontos tudni, hogy úgy a WPC burkolat – mint a kerítéselem esetén, csak a hosszanti irányú tágulását kell fokozottan szem előtt tartanunk. Ugyan oldalirányban is tágulnak, de ott viszonylag nagy az eltartás és a tágulás is viszonylag kis mértékű.

Külső hőmérséklet, az összeszerelés ideje alatt

WPC burkolat hossza 10 °C 15 °C 20 °C 25 °C 30 °C 35 °C
2,9 m 4 mm 4 mm 3 mm 3 mm 3 mm 3 mm
3,6 m 6 mm 6 mm 5 mm 5 mm 4 mm 4 mm
4,2 m 6 mm 6 mm 5 mm 5 mm 4 mm 4 mm
4,8 m 7 mm 7 mm 6 mm 6 mm 5 mm 5 mm

A WPC burkolat / kerítéselem tágulása milliméterben meghatározva

Amennyiben nem érthetők a táblázatban szereplő adatok, úgy kérem tegye fel kérdését e-mailen, vagy írjon, itt lentebb a blogszekcióba, és a főni egy napon belül válaszolni fog Önnek.

Még egy apróság, így a bejegyzés vége felé. A fent meghatározott dilatációs hézagokat, un. műanyag távtartókkal szoktuk biztosítani.  Ezek a távtartók, szinte bármely barkácsboltban beszerezhetők.

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?