Skip to main content
Közzétéve
2020.01.30.
Guru Geri

Vajon jól ismerjük a WPC legfontosabb alapanyagát?

A fülöp-szigeteki teremtéstörténet szerint, az első férfit Malakas-nak, az első nőt pedig Maganda-nak hívtak. Magyarul talán annyit jelent, hogy „az erős” és „a szép”, akik a bambusz két feléből teremtődtek (bújtak elő).

Nem véletlenül kötnek az ázsiai emberek mitikus történeteket a bambuszhoz, hiszen nagyon erős, eszméletlenük gyorsan nő, és talán a pázsitfűfélék közül – bizonyos fajtái – a legtöbb széndioxidot kötik meg a légkörben.

Bár ez utóbbi mondatom, az értékesítőkre emlékeztetően túlzónak tűnhet, ezért hadd mutassam be részletesebben ezt a kissé alulértékelt növényt.

Tehát kezdjük az szilárdsággal:    

Talán az egyedüli növény, mely rendelkezik a beton nyomószilárdságával és az acél szakítószilárdságával. A bambusz rostok háromszor erősebbek a szerkezeti acélnál.

A WPC legfontosabb alapanyaga a bambusz

Ennek részleteiről itt olvashat (angol nyelvű oldal): https://www.researchgate.net/figure/Summary-of-Tensile-and-Compressive-Strength-for-Bamboo-Scrimber-and-Wood_tbl1_306297816

A növekedése kapcsán annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az új hajtás 6 hónap alatt eléri a 10-12 méteres magasságot. Egyetlen bambuszszál 5-6 évig él, eközben éri el a szilárdságának végső fokát is.

A hab a tortán az, hogy fajtától függően 75-300 tonna CO2-ot köt meg a bambusz, a teljes életideje alatt, mindezt teszik jelenleg 77 millió hektáron. Az általa megkötött széndioxidot akár évszázadokon keresztül megkötve tartja. A bambuszgyökerek a talajban egy nagy hálózatot képeznek, mellyel szabályozzák a talajeróziót és a víz áramlását.

Mit készítenek bambuszból?

Ha erre a kérdésre valóban válaszolni szeretnék, akkor be kellene spájzolnom a számítógép mellé egy kis elemózsiát, hiszen több ezer felhasználási formát ismer a világ. Az élelmiszertől, a ruhaneműn át, az építőanyagig. És természetesen ide tartozik a WPC teljes repertoárja.  

És még nem említettem azt, hogy jelenleg a világon több mint 1 milliárd ember él bambuszból készült lakóházban.

Vannak, aki a 21. század acéljának is nevezik ezt e növény.

Nos, a WPC 60%-ban ebből a csodálatos növényből készül.

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?