Skip to main content
Közzétéve
2020.01.26.
Guru Geri

Milyen alapot (lábazatot) készítsünk a WPC kerítésnek? – 3. rész

Gondolom, hogy az Ön számára sem lesz meglepő az a kijelentésem, hogy a jó WPC kerítésnek bizony tisztességes alapot kell építeni.

Legjobb tudomásom szerint nincsen arra írott szabály, hogy milyen mély és milyen széles kell legyen a WPC kerítés alapja, de egy néhány praktikus tapasztalatot megpróbálok megosztani, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy ezen nem érdemes spórolni.

A lényeg az, hogy lehetőleg fagyhatárnál mélyebben legyen beágyazva a földbe az alap, ami praktikusan 80-120 cm-rt jelent. Szerintem ennél mélyebb alapot építeni már felesleges.

WPC kerítés alap, lábazat

Fagyhatár fölötti alapozás esetén, nagyon hamar megjelennek a repedések a rendszeren. Ha abból indulunk ki, hogy egy zárt WPC kerítés olyan, mint egy nagy vitorla, akkor elég nagy erőhatásnak lesz kitéve a kerítés egy nagyobb vihar esetén, és vele együtt értelemszerűen az alátámasztó alap is, ami a repedések mentén szinte biztosan kifordul a földből.

Amikor a házunkat építettük 2009-ben, bár nem volt sok pénzünk, de ezen egyáltalán nem spóroltunk, hiszen kisgyerekes szülőként mindentől rettegtünk. Főként attól, hogy egy nagy szél bedönti a kerítést miközben a gyerekünk éppen alatta játszik. A szomszéd viszont nem tulajdonított ennek túl nagy jelentőséget, és egy alap nélküli kerítést épített magának. Ami már az első évben feltűnt az az, hogy nála a gyep tele volt vakondtúrással, míg nálunk egy sem. Nyilván a mély kerítés alap nem akadály a vakondok előtt, de sokkal később, és kisebb létszámban jelentek meg a kis kormosok a kertünkben. Tudni kell, hogy a vakond 30-40 cm körül építi járatait, és kb. 1m mélyen fészkel.

És akkor miből építsünk alapot a WPC kerítéshez?

Én három típus közül választanék alapot:

  1. Beton
  2. Zsalutégla
  3. Tégla

Azt nem tudom meghatározni, hogy ezek közül melyik a legjobb, de azt igen, hogy mindhárom alkalmas a WPC kerítések alátámasztására és stabil megtartására.

Nemsokára írni fogok arról is, hogy miként lehet felszerelni a WPC kerítést a beton, zsalu-, illetve a sima tégla alapra és szívből remélem, hogy ezzel a néhány információval is segítettem Önnek a tájékozódásban.

Üdv,
WPC-s Guru Geri

Kosár Van kuponod?