Skip to main content
Közzétéve
2020.02.27.
Guru Geri

Divatos lett a WPC teraszburkolat, kerítés vásárlása Colombo módszerrel!

Talán Ön is emlékszik a méltán népszerű „Colombo” című tévésorozat emlékezetes jelenetére, amikor a kissé szürke, de annál ravaszabb rendőrfelügyelő, a kihallgatáskor feltett összes kérdésére kielégítő választ kap a gyanúsítottól. De látszik rajta, hogy még mindig töri valamin a fejét. Lassan elindul az kijárati ajtó felé, kinyitja azt, és az égő szivarral a kezében, egy fejvakarás kíséretében visszafordul, majd felteszi azt a kérdést, amely meghatározza az ügy végső kimenetelét.

Az érdeklődők egy része ugyanezt a módszert alkalmazza a WPC taraszburkolat / kerítés vásárlását megelőzően. Bejön a bemutatóterembe, megnézi a kiállított mintadarabot, kikérdez a legapróbb részletekről: ár, fizetési feltételek, szállítás, méretre vágás, garancia, referenciák… stb., majd hümmögve elégedetten bólint. Elindul az ajtó fele, majd a fejét vakargatva visszafordul és felteszi a vásárlási döntése szempontjából a leglényegesebbnek tűnő kérdést: „… mehet számla nélkül is?”

Colombo-val ellentétben, a nemleges választ követően, csalódottan és egy kissé megalázottan odébbáll.

Azért gondoltam, hogy erről a témáról érdemes lehet beszélnünk, mert így elmondhatom, hogy nem olyan „nagy buli” ám a számla nélküli vásárlás, mint amennyire első látásra tűnik, és ennek több oka is van.

Az egyik egy szélesebb körű társadalmi, a másik pedig az egyén saját zsebét érintő racionális ok.

A társadalmi oka az, hogy a vásárlás révén beszedett adókból lesz a gyerekünknek oktatás, egészségügyi ellátás, rendőri védelem, jogbiztonság, de akár a koronavírus megfékezésének költsége is.

Tudom, tudom ez sokaknak nagyon magas labda lehetett. Ilyenkor jön az az érvelés, hogy „na persze, azért fizessem ki azt a rengeteg adatót, hogy majd a politikusok, meg az állami funkcionáriusok…?”

Nos, erről az a véleményem, hogy ha egy közösséghez szeretnék tartozni, amelytől védelmet, biztonságot remélek, akkor először nekem kell lépnem. J. F. Kennedy után szabadon:

„Ne azt kérdezd, hogy a hazád mit tehet érted, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért.”

Több alkalommal elolvastam ezt a gondolatot, hogy nehogy véletlenül a szókiforgató ideológiai martalócok karmaiba essek, de nem változtattam rajta. Vállalatom a következményeket!

A második, a zsebbevágó ok pedig az, hogy amikor számla nélkül kerül megvásárlásra a WPC teraszburkolat vagy kerítés, akkor nem árt arra is gondolni, hogy a számla nemcsak a NAV által „kierőszakolt szükséges rossz”, hanem egy esetleges fogyasztóvédelmi, békéltető testületi vagy bírósági eljárásban, az igazunk záloga. Például, ha valaki megvásárol egy WPC teraszburkolatot / kerítést, amelyre az eladáskor 12 év garanciát kap az eladótól. Egy burkolati meghibásodási vita esetén, mely a bíróságon landol, az eladó szégyenkezés nélkül mondhatja a bírónak, hogy „ezt biztosan nem tőlem vásárolta…”

Tényleg van, akinek ez megér egy néhány ezer vagy 10 ezer forintot?

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?