Skip to main content
Közzétéve
2020.03.07.
Guru Geri

Íme a fa, amely beszívja a vizet. Vajon a WPC is beszívja?

Azt hiszem mindenki számára nyilvánvaló a víz eróziós hatása. A fát, az aszfaltot, a betont, de még a sziklát is, ha útjába kerül nagyon hamar darabokra zúzza.

De hogyan képes erre a víz?

Beszivárog a vékony hajszálrepedéseken keresztül az anyag belsejébe, majd ott megfagyva, a térfogata megváltozásával, szó szerint szétfeszíti azt.

De mi a helyzet a WPC -vel?

Ez egy olyan kérdés, amelyre nem lehet minden egyes, piacon fellelhető termékre, teljesen általános érvényű választ adni. Anno, a WPC anyag megtervezésekor az volt a cél, hogy egy fahatású, ám annak negatív tulajdonságait kihagyva, létrehozzanak egy szuper anyagot.

Az egyik ilyen tulajdonság az abszorpciós (vízbeszívó) képessége. A víz elvileg nem szivároghatna be a WPC anyagába, a benne található műanyag miatt. Igen ám, de itt jön be az egyenletbe az anyagok minőségbeli különbsége. Ha figyelmesen körülnézünk a piacon, azt tapasztaljuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő WPC burkolatok és kerítések egy igen nagy százaléka, jelentős vízbeszívó képességgel rendelkezik.

Ezzel nem is lenne gond, amennyiben az adott burkolatot, a használata során nem érné víz (mondjuk egy teljesen fedett terasz esetén).

Mekkora lehet a vízbeszívó képessége a jó minőségű WPC -nek?

Nagyon egyszerű a válasz. 1%-os abszorpciós érték alatt, bármelyik WPC jónak mondható. A kollégák, a beszállítók kiválasztásakor betegesen odafigyeltek erre a számadatra, hiszen többnyire ez határozza meg azt, hogy hány évig lesz használható az adott teraszburkolat vagy kerítés, de azt is meghatározza, hogy mennyire fog penészedni, gombásodni vagy alkalomadtán rothadni. (A WPC Guru-s teraszburkolatok, kerítések abszorpciós értéke 0,55%)

WPC burkolat, kerítés vizbeszívó hatásának képi megjelenítése

Hogyan lehet kiszűrni a piacon fellelhető gagyi minőségű WPC -t?

Három dolgot érdemes figyelni. Az egyik a minőségi tanúsítvány, mellyel minden WPC forgalmazónak rendelkeznie kell. Ez a tanúsítvány rengeteg teszteredményt megmutat, többek között az anyag vízbeszívó képességét is.

A tanúsítvány (kivonatolt), valahogy így néz ki:

Wpc minőségi tanúsítvány
Wpc minőségi tanúsítvány

A minőségi tanúsítványunkat kiállító szervezetről itt olvashat: https://www.intertek.com/

A második minőségre utaló jel, az elégedett vásárlók visszajelzése. Fontos ilyenkor azt megfigyelni, hogy valódi, akár elérhető embereket jelöljön meg az eladó, ne pedig névtelen, arctalan kamuprofilokat.

A harmadik minőségre utaló jel lehet a garancia hossza. Minél hosszabb a garancia időtartama, annál nagyobb az esély arra, hogy az adott WPC termék jó minőségű. Megjegyezném, hogy az iménti kijelentésem nem törvényszerű. Én azért a tanúsítványokban, és a vásárlók visszajelzésében jobban bízom.

Üdv,
WPC –s Guru Geri

Kosár Van kuponod?