Skip to main content
Közzétéve
2024.01.23.
Guru Geri

Milyen stílusú házhoz milyen WPC kerítés jár?

A hétvégén megcsörgettem egy néhány építész ismerősömet és megkérdeztem őket, hogy ma Magyarországon milyen stílusú házakat építenek az emberek. Öt stílus körvonalazódott markánsan, melyek mellett megjelentek stílusbeli átfedések is.

Az írásom természetesen nem fog tudományos minőségdíjakat bezsebelni, de úgy vélem, hogy hellyel-közzel fedni fogja a mai valóságot.

Kezdjük tehát a modern és minimalista stílussal,

mivel a megfigyelésem alapján ez a legnépszerűbb ma Magyarországon.Ezt a stílust gyakran választják a fiatalok és a városban élők, akik amolyan újgenerációs családok.

Kép forrása: https://otthontervek.hu/hazterv/balaton-110-m2-es-csaladi-haz-tipusterv/

Ezekhez a házstílusokhoz kifejezetten illik a wpc mint modern anyag. A wpc kerítéselemek elehelyezését illetően úgy a függőleges mint a vízszintes fektetés is kifejezetten passzol. Csupán arra kell odafigyelni, hogy egy letisztult, egyszerű vonalakkal kialakított házhoz, ne famintázattal dekorált kerítéselemeket válasszunk, hanem inkább a szürkés árnyalatú letisztul vagy bordázott elemeket priorizáljuk.

A második legvágyottabb házstílus ma Magyarországon a “mediterrán”.

Ezt a stílust a kevesebb pörgést igénylő, inkább középkorú és az afölötti korosztály választja. Vidéken és az agglomerációban élők kedvelik leginkább ezt az irányzatot.

Kép forrása: https://broszdesign.hu/portfolio/mediterran-haz-szigetszentmiklos-csh-011/

Nos, ehhez a házstílushoz leginkább a barnás és a vöröses tónusok passzolnak. A mediterrán stílusirányzat kedveli úgy a letisztult mint a mintázattal ellátott kerítéselemeket. A hasonló házakat építő személyek inkább a vízszintes fektetési irányt kedvelik, de véleményem szerint a függőleges irány is kifejezetten jól mutat.

A harmadik legkedveltebb építészeti irányzat Magyarországon a skandináv stílus.

Kép forrása: https://svedotthonok.hu/

Ez a stílus a fiatalabb, trendtudatos városi lakosok, különösen a minimalizmust és a fenntarthatóságot előnyben részesítő fiatal családok és párok körében népszerű. Igen gyakori a környezettudatos, kreatív szakmában dolgozók között is.

Ezeknek a házaknak határozottan jól áll a wpc falburkolat de a wpc kerítés is. A hasonló házakban gondolkodók inkább a barna sötétebb árnyalatait kedvelik.

A klasszikus vagy hagyományos házstílus a negyedik legnépszerűbb az új házak körében.

A hagyományos házstílust gyakran az idősebb korosztály vagy a konzervatívabb ízlésvilágú lakosok részesítik előnyben, akik értékelik a hagyományos építészeti elemeket és a klasszikus dizájnt. Ezekhez a házakhoz kifejezetten passzolnak a sötétebb színű famintás wpc kerítéselemek. Úgy a vízszintes mint a függőleges fektetési forma jól passzol ehhez a stílushoz.

Kép forrása: https://www.homeinfo.hu/kepgaleria-otletek/37735-klasszikus-videki-stilusu-lakohaz-hagyomanyos-rubinvoros-tetocsereppel.html

És végül az eklektikus és art deco építészeti stílus a ötödik legkedveltebb építészeti stílusirányzat Magyarországon.

Ha figyelmesebben körülnézünk a szűkebb környezetünkben azt tapasztalhatjuk, hogy egyes új építésű családi házak az eklektikus és art deco stílus elemeit is megjelenítik, amely egyedi és stílusos imázst kölcsönöz az épületeknek. Az art deco stílus geometrikus formákat és díszítéseket, valamint luxus anyagokat használ.

Itt jön képbe a wpc anyag használata, mely megjelenik a kerítéseknél, a teraszoknál és a falburkolatoknál is.

Kép forrása: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2011965762444670&set=pcb.2011965225778057&locale=zh_CN

Lezárásképpen ismételten megjegyezném, hogy ez a rangsorolás a saját megfigyelésem alapján készült, semmilyen tudományos vagy mérésekkel alátámasztott háttere nincsen, de úgy vélem, hogy nem is ez a lényeg. Fontos az, hogy mindegyik stílushoz passzolnak az olyan új anyagok, textúrák mint a WPC, csupán a színre, a mintázatra és a fektetési irányra kell odafigyelni. Tudom azt is, hogy ma Magyarországon a leg-leg-legelterjedtebb házstílus a hagyományos klasszikus és azon belül is az un. “kádár-kocka”. Ebben a bejegyzésben csupán a legnépszerűbb újépítésü házak stílusát elemeztem.

Geri Guru

Kosár Van kuponod?