Skip to main content
Közzétéve
2023.12.25.
Guru Geri

A karácsony színeinek érzelmi hatása egy kicsit más szemszögből!

Alig köszönt be hivatalosan a tél, a karácsony színei felragyognak az utcákon, a plázákban, de még az otthonokban is. Ön elgondolkodott már azon, hogy miért a piros, a zöld és a fehér színek határozzák meg a karácsonyt?

Vannak, akik szerint ennek okát egy nagyon jól sikerült Coca Cola reklámban kell keresnünk, de a tapasztalatom szerint mint minden más, ez sem magyarázható ennyire egyszerűen, tehát vélhetően van egy mélyebb emocionális (talán evolúciós) háttere is.

A múlt héten ebben a témában elolvastam egy könyvet, mely e meglátásomat némileg alátámasztotta és írom is, hogy miért. A hivatkozott könyv címe “Color Psychology and Color Therapy” (magyarra talán úgy fordítanám, hogy: Színpszichológia és színterápia) és e könyv révén körvonalazódott számomra, hogy miért váltak ezek a színek annyira jelentőségteljessé az ünnepek alatt. Vagyis a közhiedelemben élő Coca Cola reklám csak az okozat és nem maga az ok.

A piros, mint a karácsony főszíne, a szenvedélynek, de elsősorban a melegség érzésének a színe.

Ennek az érzésnek a mélyén, talán a legfontosabb evolúciós előnyünk szerepel. Nevezetesen a csoportos együttműködési igényünk és képességünk. Erre vezethetjük vissza azt is, hogy szeretünk együtt ücsörögni a parázs, vagy a pattogó tűz mellett a hozzánk közelállókkal.

Lehet, hogy a Coca Cola marketingszakértői éppen emiatt a kapcsolódó érzés miatt választották a piros színt mint elsődleges márkajegy és ezen érzés okán tudott meghonosodni a karácsony színenként is a piros…?

Sokan evidenciaként gondolnak arra, hogy a zöld szín a remény és a megújulás szimbóluma. De vajon miért?

Az ösztönös válasz az, hogy “…a fenyő miatt került be a zöld szín a karácsony szín-repertuárjába…”. A családom szerint az előző életemben filozófus lehettem, mert nem túlságosan kedvelem a nagyon egyszerű válaszokat. Ezt a kérdést is érdemesnek tartottam egy picit továbbgondolni.

Érzésem szerint a zöld szín szimbolikája onnan eredeztethető, amikor a barlangokban élő hegylakó elődeink télen kimentek a túlélést biztosító üregeikből, akkor elsődlegesen a zöld színt kellett keresniük a szemükkel, hiszen az biztosította számukra a folyamatos meleget, más szóval az ínséges időben az élet folytonosságát.

Ez biztosította számunkra azt az óriási evolúciós előnyt is, hogy az év bármely szakaszában képesek voltunk nemcsak túlélni, de szaporodni is. Nem kellett kivárni vele a tavaszt vagy a nyarat.

Nyilván az is hozzájárult a zöld szín megnyugató érzéséhez, hogy nagyon sok tápanyagunknak a fotoszintézis a hajtómotorja, és egy kicsit analógiaként magunkra húzva Pavlov kutyájának kísérletét, amikor zöldet látunk azt a tudattalanunk a kellemes étkezéssel kötheti össze.

Véleményem szerint ha az étkezést nem kisérné kellemes érzés, akkor már egy jó ideje kihaltunk volna. Tehát ez is egy nyomós oka lehet annak, hogy a zöld szín kellemes számunkra.

De mitől fehér a karácsony harmadik főszíne?

Ennél a kérdésnél hajlandó vagyok elfogadni azt, hogy az északi féltekén akkor jön a karácsony, amikor elvileg a tájat fehérbe öltözteti a természet, azaz öltöztette a gyermekkoromban és azt megelőzően. Tudom, hogy a tisztasságal és a csendességgel valamint a békével kötik össze az emberek, de ebben az esetben hajlandó vagyok elfogadni a nagyon fapados magyarázatot, miszerint a környezet hatására jött be a karácsony-kultuszba ez a szín.

Szóval ezeken merengtem most így karácsonykor. Mielőtt szó érné a ház elejét, az ilyenkor kötelező érzelmek, mint például a túlcsorduló szeretet az én szívemet is hatalmukba kerítették 🙂

Azon is gondolkoztam, hogy ilyenkor karácsonykor, ajándékként terasz-dekorálási ötleteket osztok meg olvasókkal, de bevallom áramtalanodott az ötletgenerátorom és ennek köszönhetően nálam is felütötte a fejét a fehérlap szindróma.

Kellemes Karácsonyt Kívánok Önnek, a WPCGURU csapatának nevében! Természetesen a jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük kellemesebbé tenni a lakókörnyezetüket!

Geri Guru

Kosár Van kuponod?