Skip to main content
Közzétéve
2023.12.21.
Guru Geri

Hogyan segíti a WPC a környezetbarát otthon kialakítását?

Amikor fenntarthatóságról van szó, minden egyes ember minden apró lépése számít. A WPC-ből készült (fa-műanyag kompozit) anyagok használata az otthoni környezetünkben (mint a kerítések, terasz- és falburkolatok) is egy ilyen lépés lehet. Egy kissé átfogalmazva a híres mondást: Ez egy kis lépés az embernek, de hatalmas lépés a környezetnek, és közvetett módon az emberiségnek.

Ezek a WPC termékek nemcsak esztétikusak, de környezetbarátok is. Nézzük meg, hogy mi alapján állítom ezt!

1. A WPC-k többsége újrahasznosított anyagokból készül

Az oldalon található teraszburkolatok, kerítések és falburkolatok mind-mind újrahasznosított fából, bambuszból és műanyagból készülnek. Ez egy kicsit olyan, mint amikor a régi újságokból papírtálcákat, szívószálakat készítenek, csökkentve ezzel a fakitermelést és hulladékok tengernyi özönét. Ha viszont kevesebb erőforrást használunk fel, akkor értelemszerűen csökkentjük a környezeti lábnyomunkat is.

2. A WPC-k többség hosszú élettartamú, vagyis kevesebb hulladékot termel

A WPC termékek hosszabb élettartama azt jelenti, hogy ritkábban kell őket lecserélni.

Nos tudta, hogy a karácsony-újévi időszak a kukások rémálma, mivel ez idő alatt termelődik a legtöbb szemét? Az ünnepek alatt és azt követően, az ajándékok csomagolásától kezdve a megmaradt ételekig, mindent kidobunk.

A WPC termékek egy kicsit olyanok, mintha ezeket a szemeteket összegyúrnánk egy nagy géppel és készítenénk belőle egy olyan trendi terméket, melyet még az unokáink is örömmel fognak használni.

3. A WPC gondozásmentes – azaz innentől kezdve nagyon sok vegyszer feleslegessé válik az életünkben

A WPC termékek kevesebb karbantartást igényelnek, mint a hagyományos faanyagok, ezért nincsen szükség alapozásra, festékre vagy a tisztításkor használt igen erős vegyszerekre, mivel egy gőzborotvás átmosás után teljesen újszerűvé válik a teraszunk vagy a kerítésünk.

4. Energiatakarékos a gyártása

A WPC termékek gyártása kevesebb energiát igényelnek, mint a hagyományos fatermékeké. Hogy miért is?

Nos, egyrészt azért mert a WPC anyagok előállításához, csak a régi elhasznált faanyagot kell apróra darálni, majd egy nem túlságosan bonyolult feldolgozás révén egy varázslatos teraszburkolat vagy kerítéselem formájában tovább tündökölhet.

Ha viszont fából készítünk bármit, legalább 25 évet kell várnunk ameddig az kinő és feldolgozható állapotú lesz. Kivágás után már soha nem fogja megkötni a környezetben lévő széndioxidot, plusz a fának a lakóterünk környezetében, az árnyékolás miatt hűsítő hatása is van, de talán az is fontos lehet, hogy a talajban megköti a vizet stb. stb. Tudom, hogy ez “csupán” közvetett energiamegtakarítást jelent, de környezetvédelmi szempontból mindenképpen fontos megemlíteni.

Ha a WPC előállításának takarékosságát megpróbálnánk bemutatni egy hétköznapi analógiával, akkor az olyan lehet, mint amikor a LED-es égőkre cseréljük a hagyományos izzókat az otthonunkban, amelyek nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyasztanak, de legalább ugyanakkora fényt bocsátanak ki mint a hagyományosak.

5. A WPC tartós és újrahasznosítható

A WPC anyagok nehezen bomlanak le, így annak valószínűsége elenyésző, hogy használat közben káros anyagokat bocsátanak ki a környezetbe. Ráadásul, amikor évtizedek múltán elérkezik a cseréjük ideje, a WPC termékek hozzávetőleg 98%-ban újrahasznosíthatók.

Érdemes tudnia, hogy a WPCguru.hu termékeivel Ön nemcsak esztétikus és tartós megoldást választ otthonához, hanem aktívan hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz is. Legyen Ön is részese ennek a pozitív változásnak, és válassza a környezetbarát WPC megoldásainkat!

Üdv,Guru Geri

Kosár Van kuponod?