Skip to main content
Közzétéve
2024.01.25.
Guru Geri

Hogyan tervezzünk meg egy kültéri konyhát?

Íme az első lépések

Ha a gyermekkori ismerőseimet kérdeznék rólam, akikkel már legalább 30 éve nem találkoztam azt mondanák, hogy ő egy befelé forduló, magának való aszociális fickó. Mi tagadás valóban az voltam, ami az után kezdett igazán változni amikor egy házat vásároltunk Budapest aglomerációjában.

A házat úgy vásároltuk a korábbi tulajdonosától, hogy ő az építést követően beszerelt egy gyönyörű kültéri konyhát. Ezt én akkor még felesleges flancolásnak tartottam és a vásárláskor már-már arcpirító alkudozásba fogtam, hogy inkább vigye el a csilivili konyháját, csak hogy kevesebb lehessen valamennyivel a ház ára.

Az élet (a feleségem képviseletében) úgy terelgette az eseményeket, hogy a házat is megvásároltuk és a kültéri konyha is megmaradt. Egy idő után azt vettem észre, hogy a mindig durcás, magának való férjből, a vicceket mesélő társaság középpontjává vált.

Nos, hogy ez a kültéri konyha miatt következett volna be…? Nem mernék megesküdni, de hogy köze volt hozzá az teljesen biztos.

Most visszatekintve az események fejlődésére rá kellett jönnöm, hogy egy jó terasz élményét nem a beszerelt eszközök minősége/mennyisége határoz meg, hanem az a jóérzés ami abból fakad, hogy vendégül látott barátok arcán látod, hogy felhőtlenül jól érzik magukat, elfeledve a hétköznapi gondokat, problémákat.

A hosszúra sikerült bevezető után végre rátérek a bejegyzésem lényegére, vagyis arra hogy melyek a legfontosabb kérdések amelyeket fel kell tennie mindenkinek magának a kültéri konyha kialakítását megelőzően.

1. Mire szeretném használni a kültéri konyhát?

Először is tisztázzuk magunkban, hogy milyen célra szeretnénk használni a kültéri konyhát. Csak alkalmi grillezésre, vagy széleskörű családi étkezésekre is? Esetleg szeretnénk-e a vendégeket is itt szórakoztatni? A válaszaink határozzák meg, milyen berendezésekre és milyen térrendezésre lesz szükségünk.

2. Mikor és hogyan szeretném használni?

Fontos figyelembe venni, hogy milyen napszakban és milyen évszakokban szeretnénk a legtöbbet használni a kültéri konyhát. A napfény, a szélviszonyok, valamint a konyha kapcsolata a főépülettel – mind-mind befolyásolja a tervezést. Ezen felül győződjünk meg arról, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő víz-, gáz-, és elektromos ellátás.

3. Mennyit szeretnék költeni erre az egészre?

A költségvetés meghatározása kulcsfontosságú lépés, és a “minél kevesebbet” a rossz válasz. Számoljuk össze, mennyit tudunk és szeretnénk költeni a berendezésekre, anyagokra és szakember díjakra. Ne felejtsük el, hogy egy jól megtervezett kültéri konyha jelentősen növelheti ingatlanunk értékét is.

4. Kiegészítő Dekoráció és Technológia

Végül, de nem utolsósorban, gondoljunk a kiegészítő dekorációra és technológiára. A burkolat, a kényelmes bútorok, az ülőhelyek, a növényzet, a dekoráció és a szórakoztató technológia mind hozzájárulnak a kültéri konyha hangulatához és funkcionalitásához.

A WPC Burkolat Szerepe

A WPC (fa-műanyag kompozit) burkolat kiváló választás kültéri konyhák padlózatához. A WPC ellenáll a nedvességnek, a penésznek, és könnyen tisztítható, így ideális választás az olyan területekre, ahol ételeket készítünk, étkezünk, gyerekek játszanak, esetleg táncolunk. Ráadásul a WPC burkolatok széles választékban elérhetőek különböző színekben és mintákban, így könnyen összehangolhatóak a kültéri konyha stílusával és a kert többi elemével.

Szumma szummárum:

A kültéri konyha megtervezése izgalmas családi projekt (izgalmas = sok sok vita, mely néha veszekedésbe is fordulhat 🙂), amely lehetőséget ad arra, hogy saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki otthonunk ezen részét. A fent említett szempontok átgondolásával és a WPC burkolatok előnyeinek kihasználásával egy funkcionális, esztétikailag vonzó és gondozásmentes kültéri konyhát hozhatunk létre, ahol garantáltan öröm lesz időt tölteni.

Geri Guru

Kosár Van kuponod?