Skip to main content
Közzétéve
2020.04.14.
Guru Geri

A nagy WPC törésteszt

Gyerek voltam, talán 16 éves lehettem, amikor a tanév vége közeledtével elhatároztam, hogy dolgozni fogok a vakációban, hogy megvásároljam azt a sportcipőt, mely nagyon menőnek, és nem utolsó sorban végtelenül kényelmesnek mutatkozott.

Felkerestem a helyi kertészet vezetőjét és kértem, hogy a vakáció idejére biztosítson valamilyen munkát számomra, talán még az okát és elmondtam neki.

Egy nagypapis küllemű, nagyon kedves úriember volt a kertészet vezetője, akinek a lelkét megérinthette a szinte könyörgő fiatalember, mivel a távozás előtt abban maradtunk, hogy egy maroknyi román vendégmunkás mellett segíteni fogok a vöröshagyma betakarításában.

Másnap reggel jelentkeztem is a munkára. Kiderült, hogy erdélyi származású magyar-roma munkásokkal fogok együtt dolgozni, majdnem másfél hónapon keresztül. Bár könnyű munkának tűnik de emlékszem, hogy nagyon megviselt a nagy meleg, és a mezőn szétszóródott rothadt hagyma penetráns szaga, de a cél lebegett a szemem előtt és a vidám romákkal gyorsan eltelt az idő.  

A munkám végén megkaptam a pénzemet, mellyel szinte azon nyomban az egyik boltba rohantam PUMA cipőt vásárolni, hiszen az volt a nagy kedvenc a srácok között. Meg is vásároltam a sportcipőt, és nagy becsben tartottam. Emlékszem, hogy minden használat után áttörölgettem nedves ronggyal és egy fóliába csomagolva betettem a ruhásszekrényem aljába.

Hozzávetőleg két-három hét telt el, amikor a srácokkal elmentünk focizni és jobb híján én a PUMA cipőmben kezdtem rúgni a bőrt. Az első nagy fékezést követően arra lettem figyelmes, hogy a jobb lábamon a cipő felső része és a talpa találkozásánál, hosszan elszakadt és kikandikált belőle a fél lábfejem. Amikor megláttam, azonnal hatalmas gombóc formálódott a torkomban, nyelni nem tudtam és kiszáradt a szám, gyorsan kalimpált a szívem és hosszú időn keresztül csak a sírás folytatgatott.

Amikor a sporttársak megláttak, csak nevettek és mondták, hogy ne csodálkozzak, hiszen ez egy koppintott cipő, nézzem csak meg jobban a márkajelzést, nem is PUMA, hanem PLIMA a neve, valamilyen kínai vacak…

A cipő képének forrása: https://www.reddit.com/r/keming/comments/41x7fl/plima/

Talán ez a megalázó tapasztalat azért vésődött oly mélyen belém, mert ez volt az első olyan tanulság az életemben, mely rengeteg érzelemmel alátámasztva arra engedett következtetni, hogy a szüleim mantrája mégiscsak igaz lehet. Tényleg nyitott szemmel kell járni, és érdemes egy kicsit alaposabban utána menni a dolgoknak.

Jelen korunkra is méltán átültethető a fenti történet tanulsága. Tudom azt, hogy az internet karnyújtásnyi távolságot sejtet minden termék elérésére, és olyan érzést ad, hogy csilli-villi szuper lesz tőle az életünk, de érdemes egy kis időt szánni a megvásárlandó termékre, és közelebbről megszemlélni azt, hiszen nagyon sok a „PLIMA” termék a piacon.

De vajon igaz ez a WPC-re is?

Mielőtt a WPCGuru-s csapathoz csatlakoztam, talán 2014-et írhattunk, amikor úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy WPC-vel fogjuk leburkolni a házunk 15 négyzetméteres teraszát. Meg is vásároltuk annak rendje és módja szerint a burkolatot, egy srác gyönyörűen lerakta, aztán minden reggel azon kaptuk magunkat, hogy a reggelizés és a kávézások alatt, nagy büszkeséggel és nagy megelégedettséggel szemléltük az új szerzeményt. A tavasz végén, amikor már éjjel is jó meleg volt odakint, úgy döntöttünk, hogy a hatalmas virágládás hibiszkuszt kitesszük a teraszra. Egy nyári záport megelőzően egy viszonylag nagy széllökéstől egyszer csak a virágláda felborult és a fogantyújával beszakította a WPC teraszburkolat felületét, majd ez még egyszer előfordult, amikor a kettlebell-t egy határozott mozdulattal „letettem” a burkolatra.

Itt azért megjegyezném, hogy akkor a WPC vásárláskor kizárólag a szín és az ár volt a fő szempont, hiszen nem voltunk túlságosan eleresztve anyagilag. Ismét egy tanulság melyet, ha tehetném nagyon sok vonallal aláhúznám: mindig a szegény ember fizeti a legtöbbet! Egy mély lélegzetvétel után eldöntöttük, hogy lecseréljük a burkolatot egy masszívra, mely a hasonló eseteket könnyedén átvészeli. Ez volt az első kapcsolatom a WPCGuru-val, majd egy fokozatosan elmélyülő szakmai tisztelet után, el is köteleztük magunkat egymás mellett.

Szóval, Magyarországon talán először mi teszteltük és nyilvánosan publikáljuk a WPC teraszburkolat szilárdságát, rugalmasságát. Őszinte kíváncsiság hajtott minket, mivel tudtuk, hogy elméletileg egy erős WPC-t értékesítünk, de még nem láttuk törés közben.

WPC törésteszt autóval

Az első tesztünk során arra próbáltunk választ kapni, hogy mit történik akkor, ha egy autóval ráhajtunk a párnafákkal alátámasztott WPC teraszburkolatra. Nyilván tudom, hogy ez nem egy életszerű helyzet. Talán soha nem fordul elő az, hogy az autóval a teraszon parkolunk, de úgy gondoltuk, hogy ha a WPC burkolat egy autót elbír, akkor minden bizonnyal egy nagyon erős szerkezet élményét adja.

Szóval ráhajtva a WPC-re azt tapasztaltuk, hogy semmi nem történt sem a párnafával, sem pedig magával a teraszburkolattal.

WPC törésteszt autóval, párnafás alátámasztással
WPC törésteszt autóval, párnafás alátámasztással

A második teszt során arra kerestük a választ, hogy mi történik a WPC burkolattal, ha simán a földön helyettük el, alátámasztás nélkül és nagy, függőleges nyomást helyezünk rá. Jelen esetben ugyancsak egy autóval hajtottunk a felületére. Ahogyan a kisfilmben (melyet hamarosan bemutatunk) is látszik, az égegyadta világon semmi nem történt vele.

WPC törésteszt autóval, alátámasztás nélkül
WPC törésteszt autóval, alátámasztás nélkül

Felhívom arra a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy a tesztek alatt nem hibásodott meg a burkolat az autóval való ráhajtástól, a WPC teraszburkolat nem alkalmas arra, hogy garázsfelhajtók burkolására használjuk vagy arra, hogy autóval parkoljunk rajta, hiszen ezt a típust kizárólag teraszok- és kerti sétányok burkolására fejlesztették ki, tehát a 12-20 éves garancia csak a rendeltetésszerű használat során felmerülő meghibásodások esetén érvényesíthető.

A harmadik teszt az volt, amikor Zsolt, a cég vezetője súlyzótárcsákat dobált a WPC teraszburkolat, nem alátámasztott felületére, másfél méter magasból, hogy lássuk mekkora ütést bír ki.

Ahogyan a kisfilmen is látszik, a 2, 3, illetve az 5 kilós súlyzótárcsák ráejtése sem jelentett nagy kihívást a teraszburkolatnak.

WPC törésteszt, sólyzók ráejtésével
WPC törésteszt, sólyzók ráejtésével

A teszt során növeltük a súlyokat. Ha Önt érdekli, hogy pontosan hány kilós súlyzótárcsa alatt törött el a WPC teraszburkolat, kérem fogalmazza meg kérdésként itt alább a komment szekcióban és nyilvánosan válaszolni fogok rá.

Üdv,
WPC-s Guru Geri

Kosár Van kuponod?