Skip to main content
Közzétéve
2020.02.10.
Guru Geri

Hogyan tisztítható a WPC burkolat?

Nem véletlenül nevezzük a WPC burkolatot „gondozásmentesnek”, hiszen valóban nagyon kevés teendő van vele az év folyamán. Mindenképpen javasolt évente egy-két alkalommal egy fél órát rászánni, hogy mindig újszerűnek tűnjön.

Előfordul az, hogy félreeső helyeken, a bordák közé beragadt ételmaradék vagy más szerves szennyeződés elindul az enyészet megállíthatatlan útján…  Ilyenkor, általában a család hölgy tagja elkezdi mondogatni, hogy „le kéne már pucolni azt a teraszt, mert hétvégén jönnek anyuék, és hogy néz ki…!”

Szóval, kedves férfiak! A WPC burkolat tisztítása nagyon egyszerű és nem időigényes. Csupán egy erős sörtéjű kefére van szükség és némi szappanos vagy mosószeres vízre.

A tisztítási folyamat a következő:

  1. Lépés: vegyen egy tömlőt és öblítse le vele a teraszt – ilyenkor a szennyeződés nagyja már el is tűnik (levelek, bogarak, föld, homok…). Ezt nálunk a gyerek csinálja, mert nagyon élvezi a locsolkodást, és még emellett fontosnak is érzi magát. ? Ha nincsen tömlő a háznál, akkor egy-két vödör víz megteszi.
  2. Lépés: vegyen egy vödör vizet és öntsön bele WPC burkolat tisztítót, de kiváló lehet a sima mosószer is. Én meleg vizet szoktam a vödörbe önteni, mert nem szeretem a hideget, de a tisztítás szempontjából, a tapasztalatom alapján a víz hőmérsékletének nincsen túl nagy jelentősége (azért jéghideg ne legyen).
  3. Lépés: egy erős sörtéjű kefével, a tisztítószeres vízbe mártogatva sikálja át a WPC burkolatot úgy, hogy a bordák közé beragadta szennyeződések feloldódjanak majd eltűnjenek.  Ezt a munkafolyamatot én szoktam csinálni, mert a családban én vagyok az, aki alkalmas a szöszölős munkára. Előfordulhat az, hogy ezt a lépést néhányszor meg kell ismételni. Ez csupán a szennyeződések mennyiségétől és erősségétől függ, de egy szép tavaszi délután ez inkább szórakozásnak tűnik…
  4. Lépés: végül a tömlővel, jó alaposan öblítse le a WPC burkolatot, és VOILÀ ?

Előfordulhat az is, hogy egy kerti parti alkalmával, egy tudatilag módosított vendég kilögyböli az olajat, vagy a ropogósra sült zsíros karaj éppen a WPC burkolaton landol. Ilyen vagy hasonló helyzetben javaslom, hogy azonnal törölje át mosószeres vízzel vagy zsíroldóval a WPC burkolat felületét, hogy a zsíros szennyeződés ne tudjon beivódni a burkolat farostjai mélyére.

Gyakran megesik, hogy a gyerekkel lehordjuk a kerti bútorokat a teraszról és gőzborotvával szépen tisztára mossuk azt. Ez is egy járható út a tisztításhoz, aztán időközönként a feleségem lesöpri és kész. Ez összességében, éves szinten nem több mint 1-2 óra.

Ennyi a WPC burkolat tisztítása.

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?