Skip to main content
Közzétéve
2020.02.13.
Guru Geri

Hogyan viselkedik a WPC kerítés / burkolat a nyári forróságban?

Többek közt két, valóban jogos, ügyfelek által megfogalmazott félelemmel szeretnék előhozakodni e bejegyzésemben. Az egyik az, hogy „Nyáron, a kánikulában, a napon hogyan viselkedik a WPC kerítés vagy a burkolat?” A másik pedig az, hogy „Használható-e a WPC olyan helyeken, ahol nagy a hőmérsékleti különbség?”

Az igazán jó minőségű WPC kerítés és burkolat ellenáll az időjárás, hőmérsékleti kihívásainak és nem befolyásolják a szélsőséges hőmérsékletek, de még a párás környezet sem. Hogy még egy kicsit fokozzam a WPC burkolat képességeit, tudni kell róla, hogy sós-vizes környezetben is jól megállja a helyét, akár a tengervízben is. Ez utóbbi helyszín megemlítését azért gondoltam fontosnak, mert kevés erodálóbb környezet van a földön, mint a tömény, sós tengervíz.  

Tényként ismert a WPC -ről, hogy nagyon kicsi az abszorpciós képessége. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy ez az anyag nem szívja magába a vizet. Ennek értékét százalékban határozzák meg, és a WPC értéke 1,7%. Ez a szám hozzávetőleg megegyezik a kerámiák vízáteresztő képességével. Felteszem a költői kérdést, hogy a „kerámiából készült vázából kifolyik-e a víz…?” Hát persze, hogy nem, mivel a víz nem tud átjutni az kerámián. Ugyanilyen WPC is. Amúgy az WPC -t, az előállítása során hosszabb ideig vízben áztatják. Az áztatás, mint technológiai folyamat az öntést követi, és célja az anyag lehűtése. 

A WPC Guru kerítéseinek, burkolatainak (elméleti) használati hőmérséklete meghaladja a 75 C fokot. A gyárban szélsőséges körülmények között is kipróbálják. -29 és 52 C fok között tesztelik a WPC burkolatot és a kerítést egyaránt. Többek között ezért merjük vállalni a 12-20 év garanciát a termékek, egy igen jelentős részére.

Ebben a bejegyzésben is szerettem volna egy praktikus tanácsot adni. Nyári napsütésben, amikor a napfény hosszú órákon keresztül, közvetlenül süti a WPC burkolatot, nem javasolt mezítláb rálépni a felhevült burkolatra, de főleg a gyerekeket kell óvni ettől, mivel bőrük fokozottan érzékeny és könnyen égési sérüléseket szenvednek. Itt megjegyezném, hogy a WPC burkolat sem hevül fel jobban, mint bármilyen sötét felület, melyet alaposan megsüt a nap.

Ha már a tervezéskor kiderül, hogy sok napsütés éri majd a teraszt, úgy a világosabb színekből érdemes választani. Íme egy néhány minta:
https://wpcguru.hu/termek/klasszikus-bordazott-burkolat/
https://wpcguru.hu/termek/klasszikus-bordazott-burkolat/.

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?