Skip to main content
Közzétéve
2020.01.25.
Guru Geri

Melyik olcsóbb? A WPC teraszburkolat vagy a rétegelt lemez-, illetve faburkolat?

Árakat összehasonlítani, egy cégnek az oldalán érzékeny téma és meglehetősen nehéz úgy tálalni, hogy ne legyen reklám szaga. Mindig ott fog motoszkálni az olvasó fejében az a gondolat, hogy „…na persze…, biztosan csak azért írja, mert el akarja adni a portékáját…”  Es ebben van némi igazság… ?

Viszont, amikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, egy altruista hangulatomban, abba próbáltam beleélni magam, hogy ha egy teljesen „témafüggetlen” ember lennék, akkor mely szempontokat kellene figyelembe vennem rövid és hosszú távon ahhoz, hogy eldöntsem a teraszom burkolatának anyagát.

Amikor a házunkat építettük a feleségemmel 2009-ben, éppen akkor ütött be a válság és hitellel a hátunk mögött bementünk a legközelebbi zalakerámiáshoz, majd a legolcsóbb kültéri követ megvásároltuk, oszt csüsz.

De ha Ön valami szépet akar, akkor nyilván WPC-ben vagy fában fog gondolkodni.

Tehát, hogy még a lényeget is érintsük egy picit tudni kell, hogy a WPC burkolat a végleges állapotában érkezik a helyszínre, a szakember beszereli és onnantól kezdve 12-20 évig, ha valamilyen minőségi gondja akad, akkor jön a szakember és már cseréli is a hibás anyagot (ha jó helyről vásárolja, akkor ingyen). A WPC burkolatoknál jórészt nincsenek extra költségek, apró betűk stb. A teljesség kedvéért megjegyzendő, hogy érdemes évente egyszer egy speciális tisztitószerrel (többnyire tavasszal áttörölni). De ez egy filléres tétel.

wpc teraszburkolat

Amennyiben rétegelt lemezben vagy faburkolatban gondolkodik, úgy figyelembe kell vennie a következőket:

  • Az anyag megérkezése után először is méretre kell vágnunk azt (jó esetben kevés veszteséggel, ami nem több mint 10%),
  • El kell érnünk valahogyan azt, hogy legyen vízálló, mert ha megszívja magát a vízzel, kitágul, gombásodik…,
  • Csiszolni, festeni majd olajozni kell, lehetőleg 1-2 évente,
  • Meg kell oldanunk, hogy ha nyílt láng éri, akkor ne gyulladjon meg,
  • Ja, és ha teraszburkolatként használjuk, akkor a puhafa kizárva, mivel egy nehezebb teraszbútor, vagy egy vékonylábú szék alatt a burkolat behorpad, és minden nehezebb tárgynak bizony ott marad a nyoma. Ha pedig keményfát vásárlunk, akkor az akár többszörösébe is kerülhet a puha fának.

Bár a WPC burkolatok első pillantásra drágábbnak tűnnek, de ha időt szánunk rá és kimatekozzuk, akkor egészen biztosan jóval vaskosabb lesz a végszámla a rétegelt lemez- és a faburkolatok esetén.

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?