Skip to main content
Közzétéve
2020.04.19.
Guru Geri

Milyen az élet a teraszon?

Sok ingatlanértékesítővel tartom a kapcsolatot, mivel hajdanán én is a táborukat „erősítettem”. Gyakran mesélik, hogy „…azok a szép idők, amikor még 40-50 millióból egy kertesházat lehetett vásárolni Újbudán”. A félelmetes az, hogy nem is volt az olyan régen, úgy 2010 környékén biztosan így volt.

A drágulással értelemszerűen az élettér is felértékelődik, melyre a kivitelezők is rájátaszanak, hiszen egyre kisebb helyre gyömöszölik be a nappali + hálós lakásokat. Az emberek pedig azt érzik, hogy életminőségük javítása érdekében a legtöbbet szeretnék kihozni a laksás, vagy a ház minden egyes centiméteréből.

Az élettér kibővítése mint tendencia, megítélésem szerint összekapcsolódik a környezettel való szorosabb kapcsolat iránt megnövekedett igénnyel is.

Régebben az emberek azért szerettek volna kertet vagy/és teraszt, hogy néha megmutathassák sápadt bőrüket a napnak, még régebben pedig a veteményeskert volt a menő, de most már egyre többen törekszenek arra, hogy a lehető legtöbb tevékenységet végezzék a szabad levegőn. Ugyanis a zsúfolt városok után felértékelődni látszik a friss levegő is, na meg a természetes napfény és nem utolsó sorban a kilátás.

Emlékszem nálunk a családban én voltam, talán egyedül a kert- és teraszpárti. A feleségemet azzal tudtam meggyőzni, hogy kertesházat építsünk és ne egy lakást vegyünk a városban, hogy „majd a gyerek jól el fog játszadozni a kertben”. A jelenünk, vagyis a valóság úgy néz ki, hogy a gyerek szinte ki sem mozdul a szobájából, de mi a felségemmel szinte folyamatosan kint vagyunk a teraszon.

A kinttartózkodás igénye sokakban azért is fogalmazódhat meg, mert egy radikálisan más környezetben szeretnék tölteni a szabadidejüket, mint amit a munkahely, a munkaidejük során biztosítani képes.

A fent leírtak hatására, a bútoripar új rést talált a külső terek utáni igény megnövekedésében. Rájöttek, hogy a terasznak éppen olyan magas szintű minőségi elvárásnak kell megfelelnie, mint akár a nappalinak.

A kép forrása: Inside Out – Daniela Santos Quartino – Élet a teraszon

A tervezéskor, a belsőépítészek már odafigyelnek olyan részletekre is, mint a teraszon elhelyezett dekorációs kiegészítők, szőnyegek, lámpák, síkkérpernyős televíziók, zenei eszközök és más elektromos készülékek. Fontos, hogy ezek az eszközök mind ellenálljanak a napnak, az esőnek, a magas páratartalomnak, és a hőmérsékletingadozásnak egyaránt.

A munkáink folyamán volt szerencsénk bepillantást nyerni olyan otthonokba, ahol kiemelt hangsúlyt fektettek a szabadtéri életre. A teraszon biztosítottak helyet a konyhának, a pihenésre alkalmas területnek (kvázi hálónak), az étkezőnek, de még a pezsgőfürdőnek is.

A kép forrása: Inside Out – Daniela Santos Quartino – Élet a teraszon

Én mindig amiatt óckodtam a kültéri élettől, mert arra emlékeztem gyerekkoromból, hogy a napozóágy, a reggeli harmat következtében, vagy egy kisebb nyári zápor után átnedvesedett és utána órákig nem tudtam használni.

A helyzet az, hogy olyan kórban élünk, amikor ezektől a dolgoktól már nem kell tartanunk, hiszen bármikor vásárolhatunk vízálló matracot, tűzálló szövetet, de akár UV-álló padlóburkolatot is…

Ezen kültéri terek igényességét és kényelmét többnyire a burkolat és a bútorok minősége határozza meg. Vonzóak tudnak lenni a túlméretezett heverők, rengeteg párnával ellátva, mely azt az érzést sugallja, hogy ha fáradtan megérkezünk, akkor semmi más dolgunk nincsen csak bele kell zuhannunk és mehet a szunya… ?

A kép forrása: Inside Out – Daniela Santos Quartino – Élet a teraszon

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?