Skip to main content
Közzétéve
2020.02.19.
Guru Geri

Milyen legyen a WPC teraszburkolat száliránya?

A következő bejegyzésem témája az lesz, hogy miként tudja, akár egy nem szakavatott nagy pontossággal kiszámolni azt, hogy mekkora WPC teraszburkolat megvásárlása szükséges a kiszemelt helyre úgy, hogy a lehető legkevesebb leeső anyag származzon belőle.

Ha netán úgy döntünk, hogy a számolgatást a forgalmazóra vagy a beszerelő mesteremberre bízzuk, akkor pedig le tudjuk ellenőrizni a számolásuk helyességét, hiszen egy kissé nagyvonalúbb matek esetén, akár több tízezer forint csusszanhat ki a zsebünkből.

Egyébként ezzel az ellenőrizgetéssel néha a feleségem agyára megyek. Még az Auchan kasszája után is, tételesen leellenőrzőm a blokk tartalmát. Mindig azt mondja, hogy menjek pszichológushoz…

Mielőtt nekilátunk kiszámolni a megvásárlandó WPC teraszburkolat mennyiségét, egy apró dolgot mindenképpen el kell döntenünk. Nevezetesen azt, hogy milyen legyen a teraszburkolat száliránya. Párhuzamos vagy függőleges a teraszajtóra?

Biztosan van ennek egy ezoterikus megközelítése is (földsugárzás, vízér, miegymás…), de én ma kizárólag csak a praktikus okokat fogom felsorolni.

Van egy alapszabály, melyet használunk és nagyon jól bevált.

A WPC teraszburkolat lerakása esetén a szálirány mindig párhuzamos a teraszajtóval.

Miért fontos ez?

  1. Mert, többnyire úgy jön ki jól a matek, ha a teraszajtóval párhuzamosan kezdjük el lerakni a teraszburkolatot.
  2. Esztétikai oka is van. A burkolati elemeket egy un. klipsz fogja össze, mely egyben egy 5 mm-es eltartást képez a két elem között. Ha a szálirány merőleges lenne a teraszajtóra, akkor nagy eséllyel, a teraszajtóból belebámulnánk ezekbe a 5 mm-es résekbe, mely kevésbé mondható esztétikusnak.
  3. A harmadik ok pedig az, hogy ha télen ráfagy a hó, a víz, vagy csak egyszerűen nedves a WPC teraszburkolat felülete, úgy a teraszajtón való kilépéskor, a bordázat sínként elvezetheti a kilépő személy tartólábát. Párhuzamos szálirány esetén a személy tartólába megakad a burkolat bordázatán, mely egy stabil tovább haladást biztosíts. 

Első ránézésre nem tűnnek világmegváltó tanácsoknak, de az ilyen egyszerű praktikák „nem ismerete” miatt terjedt el az a közmondás, hogy „Az első házat mindig az ellenségnek építjük…”

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?