Skip to main content
Közzétéve
2020.02.08.
Guru Geri

Mire szerelhető a WPC burkolat?

Tudjuk, hogy a WPC burkolat úgy lakossági-, mint könnyűipari környezetben kitűnően használható, ezért nagyon sok típusú szerelési felülettel találkozunk. Szerelhető családi házaknál, nyaralóknál, bevásárló központok tetőteraszán, kikötőkben, parkokban, sőt még nagy fizikai terhelést elviselni kénytelen iskolákban is. A WPC burkolat tárolására és lerakására vonatkozó alapvető szabályok, minden esetben szinte azonosak.

A WPC burkolat lerakását megelőzően mindenképpen figyelni kell arra, hogy:

  1. A WPC burkolatot sima száraz felületen kell tárolni és szállítani is.
  2. Új ház építése esetén, a WPC burkolat beszerelését akkor javasoljuk, amikor már a többi munkafolyamaton dolgozó szakemberek levonultak, és a munkaterületet megtisztították. Mindenképpen ragaszkodjon ahhoz, hogy távolítsanak el a munkafelületről minden törmeléket, mert azok károsíthatják a WPC burkolatot és hátráltatják (és drágítják) a szerelési munkálatokat. Egy kedves ismerősöm Dunaharasztin járt úgy, hogy a WPC burkolatszerelő megérkezésekor az a látvány fogadta, hogy a terasz tele van sittes zsákokkal. A szerelő jelezte, hogy azokat onnan el kellene pakolni, és a tulajdonos csak hosszas családi zsákhordás után tudta biztosítani a szabad felületet. Nyilván a szakember munkadíjként kiszámlázta a pakolás ideje alatti várakozást is, aminek a tulajdonos, érthető módon nem túlságosan örült.
  3. Telepítés előtt ellenőrizze az beszerelésre kerülő WPC burkolat épségét, mivel azok a szállítással megsérülhetnek. Amennyiben a sérülést, a vevő a telepítés után veszi észre, és jelzi a kereskedőnek, akkor azt már nem nagyon szokták ingyen cserélni…
    Milyen hibák fordulhatnak még elő az anyagsérülésen kívül?  Nagyon ritkán találkozhatunk mintázati hibával, de akár sötétebb, világosabb, színezéshez köthető foltokkal is. A foltos és a mintázati hibás elemeket megítélésem szerint, a gyártónak ingyen cserélnie kell. Legalábbis nálunk ez így van… ?

Milyen felületre telepíthető a WPC burkolat?

  • A betonfelület a leggyakoribb.  Az újonnan öntött betonaljzat esetén arra kell figyelni, hogy az, a szereléskor tejesen száraz legyen. Fontos tudni, hogy ezeknek a betonfelületeknek, a száradási ideje legalább 45-50 nap. Amennyiben egyenetlen a beton felülete, javasoljuk annak kiegyenlítését. Mindenképpen biztosítani kell a teraszon a vízelvezetést és a WPC burkolat alsó szellőzését. Ezt a szakemberek úgy szokták megoldani, hogy 1-2% lejtést adnak a betonfelületnek. A folyamatos szellőzés biztosítása érdekében, a betonaljzat és a WPC burkolat közé elhelyeznek egy un. párnafát, mely elősegíti a szellőzést, valamint a stabil rögzítést. A párnafákat rozsdamentes csavarokkal és tiplik segítségével rögzítik.
  • Ritkább esetben fa vagy rétegelt lemez aljzat is alkalmas felületet biztosíthat a WPC burkolat telepítéséhez. Ennél a felülettípusnál is fontos a megfelelő keresztszellőzés biztosítása, és a fa aljzat megfelelő kezelése. Akárcsak az előző aljzattípusnál, ennél is fontos az, hogy a felület, amelyre a WPC burkolatot szerelik ki legyen egyenlítve, valamint kerülni kell azt, hogy az aljzat függőleges irányba elmozdulhasson. Kerülni kell tovább a terasz remegését és a felület behorpadását is.
  • Teraszokon, stégeken zártszelvény keretre is szerelhető a WPC burkolat. Ebben az esetben is fontos figyelni a megfelelő alátámasztásokra.
  • Szigetelt tetőterasz esetén, ahol nincsen lehetőség a párnafa fúrás általi rögzítésére, ott azt hozzáragaszthatják a szigetelő legfelső rétegéhez. Ezzel biztosítják a WPC burkolat stabilitást és szellőzését.
  • Murvával vagy zúzottkővel feltöltött kerti ösvényeket, sétányokat is lehet WPC -vel burkolni. Sem a párnafa, sem pedig a WPC burkolat nem rögzíthető közvetlenül a murvával fedett felülethez. Alátámasztóként szolgálhat egy zártszelvénykeret, de az olcsóbb és a gyorsabb megoldás a beton szegélykövek felhasználásával történő rögzítés, melynek szerelése hasonlóképpen történik, mint a betonaljzat esetén.

Mostanában egyre divatosabbá vált a teraszok padlózatába épített hősugárzók telepítése. Ezeknél a teraszoknál arra kell nagyon figyelni, hogy a WPC burkolat melegítése, a terasz egyik pontjánál se haladja meg a 29,44 C fokot. Nyáron a napsütésben nagyobb hőterhelést is kaphat WPC burkolat, de télen a hőmérsékletkülönbség hatására kialakult hirtelen tágulás miatt fontos a fenti hőmérsékletplafon figyelembevétele.  

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?