Skip to main content
Közzétéve
2020.01.27.
Guru Geri

Kerítésépítés jogi háttere – WPC kerítés – 4. rész

11 éve, amikor végre felépült az áhított családi házunk, és már tervezgettük azt, hogy felszereljük az autóbeálló kapuját rájöttünk, hogy ha kinyitjuk a kaput akkor, ugyan be tudunk állni a Citroen Xara-val, de a kaput már nem tudjuk becsukni. Kiváló problémamegoldó önképpel felvértezve azt mondtam a kivitelezőnek, hogy sebaj, nyíljon a kapu a másik irányba, és a probléma megoldva. A kapu elkészült, így már gyönyörűen be tudtunk állni az autóval. Eljött a használatbavételi engedély megszerzésének ideje. A kiszálló hatósági ember rögtön fel is hívta a figyelmünket a kapu jogszerűtlen használatára.

Utólag elolvastam a kerítésépítéssel, kerítéshasználattal kapcsolatos releváns jogszabályokat, és úgy gondoltam, hogy tanulságként egy pár érdekes és fontos reszeltet Önnel is megosztok.

A polgári törvénykönyv szabályozza, többek közt a személyek vagyoni viszonyát, de a jelen bejegyzésben a 253/1997. (XII. 20.) – Az országos településrendezési és építési követelményekről – szóló kormányrendelet egyes részleteit feszegetem, melyet a vadonatúj WPC kerítésének felépítését megelőzően, Önnek is ismeri kell.

A WPC kerítésünk felépítéséhez kell-e engedély?
Az ingatlantulajdonosoknak, a hatályos jogszabályok alapján nincsen engedélykérési kötelezettségük, de vannak olyan önkormányzatok Magyarországon, ahol bejelentési kötelezettséget viszont előírnak.

Telken belül hová építsük fel a WPC kerítésünket?
Szóval, a jogszabály úgy rendelkezik, hogy „A telek határvonalain – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – kerítés létesíthető.” WOW, akkor már megérte megvásárolni a WPC kerítést, de a telekhatáron pontosan hová építsük fel azt? Hiszen egy kerítés alapja kb. 30 cm, akkor azt a mi telkünkre, a szomszéd telkére vagy pontosan középre építsük?
Fő szabály szerint a kerítést mindig a saját területünkre kell építenünk, hacsak erre vonatkozóan nincsen valamilyen eltérő megállapodásunk a szomszéddal.

A telek mely részére vagyunk kötelesek kerítést építeni?
A jogszabály szerint ez nem egy kötelező teendő, de vannak olyan önkormányzatok, amelyek ez az ingatlan tulajdonosoknak előírják. Arra kötelezhetik őket, hogy az utcafronton, továbbá ha szemben állnak a házukkal az utca felől, akkor a telek jobb oldalán, valamint a hátsó telekhatáron a jobb oldali kerthatártól a telek feléig kell felépíteniük a kerítést.

Kerítés építésével és használatával kapcsolatos szabályok:
Rögtön vissza is utalok a bejegyzésem elejére és elmagyarázom, hogy miért volt szabályellenes a kerítés, amelyet a családi házunkhoz építtettünk.

Balesetek elkerülése miatt, a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a kertkapu nem nyílhat közterület fele, és punktum.  Szóval ezt egy életre megtanultam, mivel sok forintos volt a bevésődés. ?

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy tömör WPC kerítést szeretne, úgy figyelnie kell arra, hogy annak magassága nem haladja meg a 2,5 métert.

A kerítés tömörségéről vagy magasságáról, a jogszabályi előírástól eltérően is rendelkezhetnek az önkormányzatok, úgyhogy javaslom, hogy mindenképpen ejtse útba őket mielőtt felépítené a vadiúj WPC kerítését.

Fontos információ lehet az is, hogy ha a harapós kutyánk valahogy kiszuszakolja magát a kerítés alatt/fölött/között és az arra sétáló gyanútlan járókelőt gyorsan megharapja, akkor a bíróságon nem hivatkozhatunk arra, hogy a kerítés volt a hibás. Minden hasonló esetben, beleértve a karbantartási hiányosságok miatt bekövetkezett károkért/balesetekért mi, mint tulajdonosok vagyunk a hibásak.

Amennyiben ingatlanunk üdülőövezetben található, úgy fő szabály szerint nem építhetünk tömör kerítést, csak hézagost. Termesztésen az önkormányzatnak jogában áll kiadni engedély tömör kerítés felépítésére is, de azt külön kérelmeznünk kell.

Ha van egy osztatlan közös telkünk, telekmegosztási megállapodással, akkor a megosztott telekrészek határán nem építhetünk tömör kerítést csak hézagost. Ha egy ilyen esetben intimitásra vágyunk, akkor a tömör kerítés helyett telepíthetünk élő sövényt. Erre viszont a jogszabály lehetőséget ad.

Ennyit gondoltam fontosnak leírni erről a témáról.

WPC kerítésének megépítése előtt mindenképpen látogasson el az illetékes önkormányzatra, nehogy bizonyos kérdésekben a jogszabálytól eltérően rendelkezzenek.

A szóban forgó jogszabály hivatkozását itt találja: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700253.kor

Üdv,
WPC -s Guru Geri

Kosár Van kuponod?